Akkerbouw

Nieuws 207 x bekeken

'Japan importeert juist veel meer tarwe in 2011'

Tokio - Japan koopt in 2011 5,16 miljoen ton tarwe, 21 procent meer dan een jaar geleden. Dat heeft het Japanse ministerie van landbouw verklaard tegenover persbureau Bloomberg. Japan koopt naar verwachting vooral graan van de VS, Canada en Australië.

De toename van de import staat volgens het ministerie los van de tsunami. De binnenlandse productie in Japan is een seizoen eerder gedaald door weersproblemen. Bovendien hebben Japanse graanverwerkers tussen december en februari meer ingekocht omdat men bang is voor stijgende prijzen.

De import zelf verloopt volgens het ministerie een stuk eenvoudiger nu zeven havens in Noordoost-Japan weer open zijn. “De aardschok heeft geen grote schade toegebracht aan de tarwe-import en meelproductie in Japan”, aldus graanhandelsdirecteur Shirara Shiokawa van het ministerie.

In tien procent van de Japanse tarweconsumptie wordt voorzien door binnenlandse boeren. Nu de aardschok en tsunami een groot Japans landbouwgebied hebben getroffen, kan de import nog hoger dan 5,16 miljoen ton uitvallen, aldus Shiokawa.

De grote meelproducent Showa Sangyo heeft de productie in haar fabriek in Kashima (Ibaraki prefectuur) weer hervat. De fabriek heeft een capaciteit voor het verwerken van 26.500 ton tarwe per maand.

Of registreer je om te kunnen reageren.