Akkerbouw

Nieuws 276 x bekeken

Hoge Raad eens met aanpak ringrot door PD

Den Haag - De Plantenziektenkundige Dienst (PD) hoeft een aardappelteler niet op de hoogte te stellen als er een mondelinge verdenking is dat zijn pootgoed besmet is met ringrot.

De Hoge Raad heeft uitspraken hierover van de rechtbank en het gerechtshof in Den Haag bekrachtigd. De zaak dateert uit 2002. De PD werd op 20 maart van dat jaar mondeling op de hoogte gesteld dat in Portugal een partij Nederlands pootgoed mogelijk besmet was met ringrot. De PD vroegen de Portugese autoriteiten om een schriftelijke bevestiging. Die is op 12 april ontvangen. Toen heeft de PD bij het herkomstadres gevraagd om een lijst met afleveradressen.

Een teler, die anoniem is gebleven, heeft op 8 april met ringrot besmette pootaardappelen gepoot. Op 24 april werd zijn bedrijf stilgelegd vanwege de ringrotbesmetting. De teler vindt dat hij eerder op de hoogte gebracht had kunnen worden van de besmetting. De PD wist immers al op 20 maart van de mogelijke besmetting. Dan had hij de aardappelen niet gepoot en was zijn perceel niet besmet verklaard. De teler stelde de overheid aansprakelijk voor de schade.

Maar zowel de rechtbank, het gerechtshof en nu ook de Hoge Raad vinden de eis niet gegrond. Ze vinden het terecht dat de overheid een schriftelijke bevestiging wil van een verdenking, voordat telers worden ingelicht. Dat voorkomt schade. In het verleden is vaak gebleken dat mondelinge verdenkingen meestal onjuist zijn. Bovendien heeft de PD in dit specifieke geval voldoende moeite gedaan om zo snel mogelijk een schriftelijke bevestiging te krijgen. En de pootaardappelen van het herkomstbedrijf waren al getest door de NAK en vrij bevonden van ringrot.

Of registreer je om te kunnen reageren.