Akkerbouw

Nieuws 172 x bekeken

'Graanmarkt leeft op in april'

Parijs – De graanmarkt leeft weer op in april. Dat komt omdat importerende landen dan weer graan kopen op de wereldmarkt. Ook steken investeringsfondsen dan weer geld in agrarische grondstoffen, verwacht directeur Michel Portier van het Franse marktbureau Agritel.

Portier sprak op een congres in Parijs van persbureau Reuters over het wereldvoedselvraagstuk. De graanprijzen zijn de laatste weken sterk gedaald door de politieke onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en de moeilijke omstandigheden waar de wereldeconomie nog steeds in zit. De natuurramp in Japan heeft dat negatieve sentiment versterkt, zegt Portier. ”De graanprijzen zullen echter niet zo ver zakken als in 2008 en 2009. De economie staat er een stuk beter voor dan in 2008.”

Begin april keren de investeerders terug naar de graantermijnmarkten, verwacht Portier. ”De economie groeit en er is veel vraag vanuit China. Ook Egypte gaat binnenkort weer tarwe kopen.”
Bovendien verwacht Portier dat Rusland pas in 2012 weer graan gaat exporteren. ”Rusland gaat eerst zijn voorraden aanvullen. Bovendien zijn er volgend jaar verkiezingen in Rusland.”

Uitgaande van een normale oogst gaat de tarweprijs later in het seizoen naar 170 euro per ton, verwacht Portier. ”Als de politieke rust terugkeert kan de prijs blijven rond de 200 euro. Bij een tegenvallende oogst stijgt de tarweprijs snel naar 250 euro.”

Portier onderschrijft de behoefte aan transparantie in de graanmarkt. Maar hij ziet weinig in het aan banden leggen van speculatie. ”Als je volatiliteit wilt regelen, moet je de weersomstandigheden regelen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.