Akkerbouw

Nieuws 209 x bekeken

EU houdt tekort aan koolzaad

Berlijn - De EU blijft volgend seizoen 2011/2012 mogelijk een tekort houden aan koolzaad. Dat komt omdat een deel van het koolzaad de winter niet heeft overleefd, stelt het Duitse handelsbedrijf Toepfer International.

Eind februari vroor het 15 graden in Oost-Duitsland en in Polen zelfs 20 graden. Terwijl de beschermende sneeuwlaag al voor een deel was weg gesmolten. “De koolzaad was laat in de herfst gezaaid en had zich nog niet voldoende ontwikkeld om dergelijke lage temperaturen aan te kunnen. Er is meer dan gemiddeld koolzaad uitgewinterd.”

Volgens analistensite Agrimoney daalt de stocks-to-use-ratio in de EU voor koolzaad aan het eind van dit seizoen naar 4,1 procent. Vorig seizoen was de verhouding tussen eindvoorraad en verbruik nog twee keer zo hoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.