Akkerbouw

Nieuws 365 x bekeken

Driejarig project voor teelt lupine in Veenkoloniën

Noordhoek – De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en het Louis Bolk Instituut starten een driejarig lupineproject in de Veenkoloniën.

Het doel is om meer inzicht te krijgen in de teelt van het eiwithoudende gewas. Het project wordt gefinancierd via het Productschap Akkerbouw. NAV wil dat de EU meer eiwithoudende gewassen gaat telen, zegt bestuurder Hans van Kessel. ”Nu importeert de EU nog 70 procent van alle plantaardige eiwit.”

Er is gekozen voor het gewas lupine en bijvoorbeeld niet voor erwten of bonen. Van Kessel: ”Lupine produceert een hoogwaardig eiwit dat geschikt is voor afzet in de humane voedingsector. Dat biedt meer perspectief dan concurreren met goedkope soja.”

Van Kessel stelt dat de belangstelling voor eigen geteelde eiwit groeit. ”Veel voedingsbedrijven en supermarkten willen weten wat voor grondstoffen zijn gebruikt. De tracking & tracing is bij in Europa geteelde gewassen beter dan bij geïmporteerd sojaschroot. Wij kunnen garanderen dat de lupine vrij is van transgene bestanddelen. We kennen de herkomst en kunnen nagaan hoe duurzaam het is geteeld. Bij soja is dat niet altijd duidelijk.”

Het project wordt uitgevoerd op akkerbouwbedrijven in de Veenkoloniën, zegt Van Kessel. ”Deze grond is geschikt om lupine te telen. De huidige rassen zijn niet geschikt voor kleigrond. Bovendien is onduidelijk welke gevolgen de herziening van het landbouwbeleid heeft op de teelt van zetmeelaardappelen. Als lupine een rol kan gaan spelen in het bouwplan, moeten we wel meer van de teelt weten.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.