Akkerbouw

Nieuws 173 x bekeken

Canada steunt onderzoek aardappelmoeheid

Ottawa – De Canadese overheid geeft 700.000 Canadese dollar (509.000 euro) subsidie voor het bestrijden van aardappelmoeheid.

Het geld gaat naar het onderzoeksinstituut Les Buissons in Pointe-aux-Outardes dat een managementsysteem moet ontwikkelen tegen aardappelcystenaaltjes. ”Dit helpt onze aardappeltelers om concurrerender te zijn”, zegt landbouwminister Jean-Pierre Blackburn.

Toch komen in Canada weinig globodera-aaltjes voor, die aardappelmoeheid veroorzaken. De laatste vondst dateert uit 2007. Vorig jaar testte de Canadian Food Inspection Agency 43.200 grondmonsters op het aaltje. Het werd in geen enkel monster aangetroffen.

De subsidie voor het globodera-initiatief komt uit een nationaal overheidsprogramma om de landbouw in Canada sterker te maken. De overheid heeft 159 miljoen Canadese dollar (116 miljoen euro) gereserveerd voor het programma.

Of registreer je om te kunnen reageren.