Akkerbouw

Nieuws 164 x bekeken

Brussel onderzoekt vergroting import tarwe uit Canada

Brussel - De Europese Commissie onderzoekt of de EU meer tarwe kan invoeren uit Canada.

De Commissie hoopt zo meer tarwe beschikbaar te krijgen op de Europese markt. Eind februari schorste de Commissie al de invoerheffing voor 1,6 miljoen ton tarwe en gerst. Canada mag jaarlijks 38.853 ton tarwe exporteren naar de EU tegen een invoerheffing van 0 euro.

Van deze TRQ-regeling (tariff rate quota) wordt geen gebruikt gemaakt, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Dat komt omdat de grootte van het Canadese TRQ-quotum niet is afgestemd op de grootte van de zeeschepen. Zo’n schip kan 60.000 ton graan vervoeren. Je vult zo’n schip niet voor iets meer dan de helft om Canadese tarwe in te voeren. Dat is veel te duur. En als je er meer in stopt, moet je over de rest het gangbare invoertarief van 95 euro per ton betalen."

Daarom bekijkt de Commissie of de tarwe-import vanuit Canada kan vallen onder het TRQ-quotum dat geldt voor alle derde landen, behalve de VS en Canada. Dit derde-landen-quotum bedraagt 594.597 ton. Het TRQ-quotum voor de VS is 572.000 ton tarwe.

De woordvoerder kan niet voorspellen of er dan veel tarwe uit Canada in de EU komt. "Dat hangt af van de eurokoers, de tarweprijzen in Canada en de EU en de transportkosten."

Of registreer je om te kunnen reageren.