Akkerbouw

Nieuws 194 x bekeken

Brits areaal tarwe blijft stabiel

Londen - Britse akkerbouwers hebben deze winter zo’n 1,5 miljoen hectare tarwe ingezaaid.

Dat is slechts een half procent minder dan vorig jaar. Het areaal gerst loopt verder terug, dit keer met 8,5 procent naar 310.000 hectare. Koolzaad is echter een winnaar, want het areaal aan dit gewas is met 655.000 hectare bijna 12 procent groter dan een seizoen geleden. Dat staat in de voorlopige landbouwtelling per 1 december 2010 van het plattelandsministerie Defra. Volgens het ministerie is de toename bij koolzaad vooral te danken aan goede marktprijzen en aan betere zaaiomstandigheden dan in de herfst van 2009.

Uit de cijfers blijkt verder een sterke daling bij veldbonen waarvan het areaal met 68.000 hectare bijna 100.000 hectare kleiner lijkt te zijn dan een jaar geleden. Defra schat verder in dat dit jaar 248.000 hectare braak blijft liggen. Dat zou dan ruim negen procent minder zijn op jaarbasis, maar het ministerie tekent daarbij aan dat de schatting gebaseerd is 'op wat de boeren in december denken te gaan doen.' Dat kan onder invloed van marktontwikkelingen of weersomstandigheden echter nog sterk veranderen, denkt Defra.

Of registreer je om te kunnen reageren.