Akkerbouw

Nieuws 256 x bekeken

Bleker: slavernij Nidera onbewezen

Den Haag – Staatsecretaris Henk Bleker (landbouw) beschikt niet over aanwijzingen dat het Nederlandse graanhandelbedrijf Nidera zich schuldig maakt aan slavernij-achtige praktijken.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Justitie in Argentinië verdenkt de in Rotterdam gevestigde firma van uitbuiting van werknemers en belastingontduiking op een plantage bij Buenos Aires. Het bedrijf ontkent de aantijgingen en stelt dat het juist betere arbeidsvoorwaarden hanteert dan gebruikelijk in de sector.

Bleker zegt in antwoord op vragen van SP en Christenunie geen informatie te bezitten die erop wijst dat dergelijke omstandigheden aan de orde zijn. Wel zijn berichten in de media aanleiding geweest het bedrijf aan de tand te voelen. Resultaat hiervan is dat Nidera uitgebreide documentatie heeft aangeleverd waaruit moet blijken dat de beschuldigingen onterecht zijn.

Overigens is Nidera, twee maanden na de eerste berichten, nog steeds niet officieel in staat van beschuldiging gesteld. Ingewijden in de Argentijnse graanhandel vermoeden dat de verdenking eerder het gevolg is van een conflict tussen regering en landbouwsector dan van daadwerkelijke misstanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.