Akkerbouw

Nieuws 254 x bekeken

Bijna 300 agrariërs doen mee aan Bloeiend Bedrijf

Driebergen – Het samenwerkingsverband Bloeiend Bedrijf trapt deze week af, nu het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) de financiering voor drie jaar heeft toegezegd.

Het project Bloeiend Bedrijf is een samenwerkingsverband van 300 agrariërs die zich bezig houden met akkerrandenbeheer en de benutting van biodiversiteit op bedrijven. Het project wordt begeleid vanuit het Louis Bolk Instituut, Veelzijdig Boerenland, Boerennatuur, De Natuurweide en 17 agrarische natuurverenigingen.

Het landbouwministerie financiert het project vanuit de regeling Beheer Akkerranden. ”Met het oog op het gemeenschappelijk landbouwbeleid wil het ministerie gebruik maken van collectieven van boeren”, legt Merijn Bos van het Louis Bolk Instituut uit. ”Met Bloeiend Bedrijf wordt getest hoe zo’n nieuwe financieringsstructuur verloopt. Boeren worden op deze manier niet opgezadeld met administratie en organisatie. Heel interessante ontwikkelingen waar boeren tot nu toe heel enthousiast op reageren. Ze willen ermee aan de slag.”

Bloeiend Bedrijf zoekt aansluiting met bestaande netwerken. ”We gaan het wiel niet opnieuw uitvinden.”

Het doel is om agrarisch ondernemers te helpen laagdrempelig met nuttige biodiversiteit te beginnen. Hiervoor worden allerlei landelijke en regionale activiteiten georganiseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.