Akkerbouw

Nieuws 199 x bekeken

Wassen met cystenfilter voor AM-vrij pootgoed

Lelystad – Partijen pootgoed kunnen van een extra waarborg voor aardappelcysteaaltjes worden voorzien als ze zijn gewassen en onderzocht in een wasstraat met cystenfilter, zoals bij agrarisch verwerkingsbedrijf De Kubbe in Biddinghuizen.

Dat blijkt uit onderzoek van PPO-agv, onderdeel van Wageningen UR, in opdracht van het Productschap Akkerbouw.

Restmonsters van maximaal 3.900 kilo gewassen aardappelen kunnen in de wasstraat goed worden onderzocht op cysten. De trefkans is goot; drie van de vier cysten komen bij het wassen los van de aardappelen en worden ook gevonden in de overblijfselen.

De omvang van de te wassen partijen varieert van zo’n 2 tot 300 ton. In grote partijen kan steekproefsgewijs worden onderzocht.

PPO-agv adviseert om de bevindingen te bespreken met betrokken partijen in de pootgoedsector. De sector wil aardappelcysteaaltjes tegengaan, omdat besmetting problemen geeft bij de afzet vanwege het risico op aardappelmoeheid (AM).

Of registreer je om te kunnen reageren.