Akkerbouw

Nieuws 170 x bekeken

Verliezen suikersector Australië lopen op door orkaan

Cairns – De verliezen voor de Australische suikersector zijn als gevolg van de orkaan Yasi opgelopen naar 500 miljoen Australische dollar (375 miljoen euro). Dat schat Canegrowers of Australia, de organisatie van suikerriettelers.

De suikersector in het oosten van Australië was al zwaar getroffen door overstromingen. In het getroffen gebied staat ongeveer 30 procent van alle Australische suikerriet, meldt Canegrowers. Het continent is de derde exporteur van suiker ter wereld.

Volgens directievoorzitter Steve Greenwood van Canegrowers is bij sommige telers 100 procent van het suikerriet geknakt. ”De helft van de productiecapaciteit van de regio is verloren gegaan. Het duurt jaren voor de suikerrietproductie weer op gang komt, omdat het een meerjarig gewas is.”

Op de termijnmarkt in Londen steeg de suikerprijs woensdag als gevolg van de orkaan naar $844,50 per ton witsuiker. Dat is de hoogste prijs die ooit in Londen voor suiker is betaald. Donderdag verloor het suikercontract weer 32 euro, omdat de orkaan minder schade heeft aangericht dan suikerhandelaren aanvankelijk vreesden.

Of registreer je om te kunnen reageren.