Akkerbouw

Nieuws 240 x bekeken

VWA: uientelers gebruiken vaker verboden middelen

Dronten – Uientelers gebruiken vaker verboden middelen dan andere akkerbouwers. Dat vertelde Jan Ooijman van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op de themadag uien van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland in De Meerpaal in Dronten.

”In de uienteelt zijn de nalevingsrisico’s groter dan in andere gewassen”, vertelt de gewasspecialist divisie plant. ”Een negatieve uitschieter in de akkerbouw.”

Dit bleek uit een steekproef in het afgelopen teeltseizoen. De akkerbouw scoort landbouwbreed goed met 90 procent naleving van de regels. In de uienteelt wordt in 30 procent van de uien middelen aangetroffen die er niet in horen.

Belgische telers in Zeeland spannen de kroon; in 80 procent van de uien is de al jarenlang niet meer toegestane bodemherbicide Ramrod aangetroffen.

De overschrijdingen in de uienteelt hebben verschillende oorzaken in teelt, ziektedruk en beschikbaarheid van middelen. Ooijman: ”Maar uiteindelijk is het gedrag van de teler natuurlijk de hoofdoorzaak.”

Als gevolg van deze proef gaat VWA komend teeltseizoen opnieuw extra inzetten op de uienteelt. Ooijman kan niet aangeven in welke mate.

Of registreer je om te kunnen reageren.