Akkerbouw

Nieuws 268 x bekeken

VS exporteren record aan agrarische producten

Washington – De Verenigde Staten hebben vorig jaar een record aan agrarische producten geëxporteerd.

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) is de exportwaarde over 2010 uitgekomen op 115,8 miljard dollar (86 miljard euro). Het vorige record stamt uit 2008 toen voor 114,8 miljard dollar (85 miljard euro) aan agrarische producten werd verkocht aan andere landen.

China is vorig jaar de grootste afnemer geworden van de VS en heeft Canada naar de tweede plaats verdrongen. China heeft vorig jaar voor 17,5 miljard dollar (13 miljard euro) aan Amerikaanse agrarische producten gekocht. Dat is 15 procent van de agrarische exportwaarde. De export naar Canada was vorig jaar 16,9 miljard dollar (12 miljard euro) waard.

De export van sojabonen realiseerde de hoogste waarde, namelijk 18,6 miljard dollar (14 miljard euro). China kocht vorig jaar 58 procent van alle uitgevoerde Amerikaanse sojabonen. In 2009 was het Chinese aandeel 19 procent.

Volgens landbouwminister Tom Vilsack is zowel de waarde van de agrarische export als de hoeveelheid gestegen. ”De vraag naar Amerikaanse agrarische producten stijgt voortdurend. Dat helpt om het doel van President Obama te bereiken, namelijk een verdubbeling van de totale Amerikaanse export in 2014.”

De groei van de agrarische export is volgens Vilsack goed voor alle Amerikanen. ”Iedere 1 miljard dollar aan agrarische exportwaarde is goed voor 8.000 banen in de VS. De agrarische export zorgt voor bijna 1 miljoen banen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.