Akkerbouw

Nieuws 208 x bekeken

Staking Argentinië over, minder druk op graanmarkt

Buenos Aires – Argentijnse vakbonden voor havenpersoneel en exportbedrijven hebben een akkoord bereikt. Hiermee komt een einde aan nieuwe stakingen die de uitvoer van granen en oliezaden zo goed als stil hadden gelegd. Hiermee komt mogelijk wat rust op de markten voor granen en oliezaden.

De laatste week van januari blokkeerden leden van de vakbonden de havens rond Rosario. De havens rond Rosario gelden als de belangrijkste havens voor de export van agrarische producten. De staking en blokkade werd door de regering op 2 februari beëindigd.

De regering dwong beide partijen in overleg te gaan. Volgens de vakbonden zijn exportbedrijven nu akkoord gegaan met een loonsverhoging van gemiddeld 70 procent voor havenpersoneel. Nieuwe blokkades hadden zo dichtbij de oogst nog meer effect op de marktprijzen gehad dan voorheen.

Maisboeren blijven zich ondertussen roeren. Ze zijn ontevreden over de exportbeperkingen die de overheid van president Cristina Fernandez de Kirchner in 2008 invoerde. De prijzen voor granen liggen internationaal historisch hoog, maar Argentijnse boeren profiteren volgens lokale boerenorganisaties nauwelijks.

De regering wil de uitvoer naar eigen zeggen belasten om twee redenen: om het binnenlandse aanbod en daarmee relatief lage prijzen te garanderen, en om grote sociale programa’s te financieren. De landbouw is verreweg de belangrijkste exportsector voor Argentinië.

Of registreer je om te kunnen reageren.