Akkerbouw

Nieuws 214 x bekeken

Soja- en maisprijzen tikken recordhoogte aan

Chicago - De prijzen voor soja en mais zijn op de termijnmarkt van Chicago gestegen tot het hoogste niveau in dertig maanden. Rijst steeg tot het hoogste niveau in dertien maanden.

De oorzaken liggen bij stakingen in Argentinië, politiek-sociale onrust in Noord-Afrika, koude in de Verenigde Staten en een verzwakkende dollar.

In Chicago werd gisteren 6,70 dollar per bushel betaald (191 euro per ton) voor het maartcontract mais. De sojaprijs tikte 14,5 dollar per bushel aan (385 euro per ton). De markt in Chicago geldt als maatgevend voor de wereldmarkt. De tarweprijs bleef gisteren stabiel op een hoog niveau.

Argentijnse havenarbeiders zijn sinds vorige week in staking. Volgens media in het Zuid-Amerikaanse land blokkeren ze bij de havens van Rosario tussen de twintig en dertig vrachtschepen die mais en soja moeten wegbrengen. De havens zijn goed voor 76 procent van de Argentijnse export.

Ook de onrust in Noord-Afrika speelt een rol. Voor Egypte en Tunesië lijkt de regering te laat in actie te komen om een volksopstand te voorkomen, maar met name Algerije koopt op grote schaal graan in om te voorkomen dat de scherp gesubsidieerde broodprijs verhoogd hoeft te worden.
Algerije heeft naar verluidt circa 2,3 miljoen ton waarschijnlijk voornamelijk Amerikaanse tarwe gekocht. De paniek is groot: het betreft maaltarwe die voor een fors deel gebruikt zal worden als veevoer.

Ook koude in de VS speelt de graanmarkten parten. Slechts 38 procent van het graan staat er volgens het ministerie van de landbouw goed bij. Tenslotte is de dollar in enkele weken fors gezakt in waarde. Een euro is nu 1,37 dollar waard, tegen 1,30 dollar twee weken geleden. Graan wordt vooral in dollars verhandeld en een zwakke dollar maakt de aankoop van graan voor niet-dollarlanden dus aantrekkelijker.

Of registreer je om te kunnen reageren.