Akkerbouw

Nieuws 184 x bekeken

'Schorsing invoerrecht tarwe snel teniet gedaan door grote export'

Brussel – In de EU is deze week voor bijna 600.000 ton tarwe exportcertificaten aangevraagd.

Terwijl de Europese Commissie deze week de invoerrechten voor 1,6 miljoen ton tarwe en gerst heeft geschorst om meer graan beschikbaar te krijgen op de Europese markt. ”Als de EU in dit tempo tarwe blijft exporteren dan is de beslissing van de Commissie gauw teniet gedaan”, concludeert een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw.

De woordvoerder constateert dat vooral Egypte veel tarwe koopt. ”De nieuwe regering wil de bevolking rustig houden. De tarweprijzen zijn gedaald in de EU. Dat maakt de EU aantrekkelijk voor tarwe-importeurs. Bovendien ligt de EU dicht bij Noord-Afrika en het Midden-Oosten.”

Frankrijk heeft nog een voorraad tarwe van goede kwaliteit, zegt de woordvoerder. ”Maar als de export in dit tempo doorgaat ontstaat een tekort in de EU. Dan kunnen de tarweprijzen snel omhoog gaan.”

Toch spreekt Brussel volgens de productschapswoordvoerder niet over een exportheffing. ”De EU veroordeelde de invoering van het graanexportverbod door Rusland en de exportquotering door Oekraïne. Dan kan de EU niet zelf de graanexport gaan belemmeren.”

De EU heeft dit seizoen vanaf 1 juli 2010 tot en met deze week 19,3 miljoen ton graan uitgevoerd, waarvan 15,2 miljoen ton tarwe of tarwebloem en 3,2 miljoen ton gerst. De EU heeft tot en met deze week 8,3 miljoen ton graan ingevoerd, zegt de woordvoerder. ”De EU is dit seizoen tot nu toe een netto-exporteur van ruim 11 miljoen ton graan. In 2008 was het exportoverschot nog veel groter. Maar toen begon de EU het graanseizoen met een interventievoorraad van 12 miljoen ton. Dat was dit seizoen 5,5 miljoen ton.”

Of registreer je om te kunnen reageren.