Akkerbouw

Nieuws 169 x bekeken

Rusland start verkoop graan uit voorraden

Moskou – Rusland begint vanaf 4 februari met de verkoop van graan uit de binnenlandse voorraad. Dat heeft staatssecretaris Sergei Korolev bekendgemaakt.

De stap is bedoeld om de graanprijs te dempen. De overheid verkoopt tarwe voor circa 6.000 roebel per ton (147 euro). Op de graantermijnmarkten heeft het bericht geen grote schokken teweeggebracht.

Veel veehouders kunnen de voerkosten nauwelijks dragen terwijl burgers de kosten voor voeding scherp hebben zien stijgen. Tot de nieuwe oogst over vijf maanden verwacht Korolev 2,5 miljoen ton op de markt te brengen, uit een voorraad die in totaal 9,5 miljoen ton bedraagt. De Russische graanoogst daalde vorig seizoen door extreme droogte gevolgd door grootschalige branden bijna 40 procent tot 61 miljoen ton.

Waar Rusland normaliter jaarlijks niet meer dan 1,5 miljoen ton graan importeert, heeft Rusland volgens verslagen in Russische media vanwege de droogte het doel vijf of zes miljoen te importeren. Rusland importeert meestal mais uit Oekraïne en tarwe uit Kazachstan. Ook zijn importbelastingen voor voergranen, vermoedelijk tijdelijk, omlaag gebracht en is een exportstop ingesteld. De exportstop wordt volgens Korolev bij een oogst van tenminste 80 miljoen ton op 1 juli ten einde gebracht.

Rusland beschouwt net als bijvoorbeeld China en India het op peil houden van strategische voorraden als een zaak van nationale veiligheid. De EU daarentegen reduceert voorraden tot nul met het vertrouwen dat het politiek-economisch blok financieel sterk genoeg is om bij misoogsten te importeren.

De komende Russische oogst kan volgens het landbouwministerie uitkomen rond de 85 miljoen ton, wat weer meer is dan de consumptie die op 74 miljoen ton geraamd is.

Of registreer je om te kunnen reageren.