Akkerbouw

Nieuws 231 x bekeken

’Prioriteit teler verschuift van kosten naar afzet’

Dronten – Akkerbouwers richten zich de komende vijf jaar op het verhogen van de financiële opbrengst. Dat zegt Philip Kroes van DLV Plant. ”De laatste jaren zijn we vooral met kostenreductie bezig geweest, maar dat is nu uitgekauwd.” Telers verdiepen zich in afzetmethoden.

Afzet is een veelbesproken onderwerp voor komend seizoen, merkt Philip Kroes van DLV Plant. Vaste prijs, klikcontracten, pool of vrije afzet zijn de opties. ”Dit leeft onder telers. De handel door Agrico is weggevallen, de eisen van de fritesfabrieken worden steeds strenger en bij een krappe oogst hebben telers een sterkere marktpositie. Het lijkt me verstandig als telers hierover nadenken en bekijken wat bij ze past. Ik denk dat telers meer gebruik moeten maken van de vrije afzetmethode via een aardappelmakelaar op de termijnmarkt in Frankfurt.”

Volgens Kroes is het nu zaak om kennis te vergaren, zodat er beslissingen worden genomen op basis van bekende gegevens. ”Telers moeten goed op de hoogte zijn van de marktsituatie, weten wat er speelt in de wereld.”

Kroes kijkt terug op een bijzonder teeltseizoen met veel extremen. ”Zo heb ik het nog niet meegemaakt.” Een afzetseizoen als dit ook niet. ”Voorheen was een hoge prijs gerelateerd aan productieproblemen. Nu wordt het prijsniveau veroorzaakt door de enorme vraag. De aardappelexport draait als nooit tevoren. Alle akkerbouwgewassen zijn duur, dat is uniek.”

Maar wie profiteert daarvan? ”De verschillen zijn enorm. De situatie is veel slechter in het Zuidwesten. Daarbij is van belang hoe de afzet is geregeld. Wie dit seizoen veel heeft vastgelegd, moet eerst die contractaardappelen leveren en wat blijft er dan over? Dat verschilt echt enorm per bedrijf.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.