Akkerbouw

Nieuws 228 x bekeken 3 reacties

Nederlandse positie pootgoed onder druk

Utrecht - De afnemende bodemgezondheid zet druk op de superieure positie van de Nederlandse pootgoedsector. Dat schrijft de Rabobank in een rapport over te volgen strategieën in de akkerbouw.

De afname hangt samen met de steeds intensievere teelt in Nederland, die de bodem uitput. Hierdoor komen aardappelmoeheid en erwinia steeds vaker voor.

Handelshuizen wijken voor de teelt van uitgangsmateriaal volgens de coöperatieve bank steeds vaker uit naar landen als Frankrijk en Schotland. Het eerste land heeft door een gezondere bodem reeds een sterke concurrentiepositie opgebouwd, aldus de Rabobank, al is de kwaliteit en verzorging van het product nog minder goed dan bij de topbedrijven in Nederland.

Directeur akkerbouw Dick Oosthoek van de Rabobank noemt het een groeiend probleem. “Telers werken met een bouwplan van één op drie, maar zouden eigenlijk moeten werken met één op vier of één op vijf. Als het doorgaans goedbetaalde Nederlands product een slechte naam krijgt, zal het zeer lastig blijken de positie terug te veroveren. Je kunt maar één keer besmet product afleveren.”

Omdat Schots pootgoed ook bij wat koelere temperaturen groeit, komen bepaalde bacterieziekten minder voor. Voor een land als Marokko is dit nu al reden pootgoed uit Schotland te halen in plaats van Nederland, aldus de bank. Nederland is met een marktaandeel van 70 procent nog altijd wel marktleider. De sector draagt 300 tot 400 miljoen euro bij aan de handelsbalans.

De kostprijs van pootaardappelen verschilt volgens Rabobank sterk tussen bedrijven en regio’s. Normaliter geldt dat hoe meer poters op een bedrijf worden geteeld, des te lager de kostprijs. Het voordeel vlakt echter op bij arealen groter dan 40 hectare.

In Nederland wordt in totaal op 150.000 hectare aardappelen geteeld. Daarmee zijn aardappelen qua areaal het derde gewas van Nederland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dit zou de pootgoed boeren aan het denken moeten zetten over de vraag; "Kunnen we elders pootgoed telen, dat qua virus ziekte niet onder doet voor in Nederland geteeld materiaal en dat m.b.t. bodem gebonden ziektes vele malen beter is". Doen de boeren dit niet dan zal op termijn de teelt worden over genomen door niet Nederlandse boeren en niet Nederlandse handelshuizen. Vele afnemers van Nederlands pootgoed kunnen ook hun eigen materiaal 1 0f 2 jaar natelen voor dezelfde prijs of goedkoper dan import, waarbij van virus besmetting geen probleem behoeft te zijn.

 • no-profile-image

  uh melkboer, er zijn genoeg landen waar die virusbesmetting in een seizoen dusdanig is dat nateelt niet mogelijk is.

  Verder ben ik het met de Rabo eens, 1 op 3 raakt uit de tijd!

 • no-profile-image

  Matthijs je mag gelijk hebben, dat er genoeg landen met virus besmetting zijn, maar er zijn even zovele met minder of even veel besmeting als wij. De nederlandse boer moet ook alle zeilen bijzetten om de luizen het besmetten onmogelijk te maken. Wat betreft de bodem ziektes denk ik dat we moeten trachten het bouwplan te verruimen. het steeds maar hopen op de chemie loopt hartstikke fout. Er is al te veel vervuiling van bodem, water, lucht en daarmee niet meer te stoppen besmetting met micro organismen. We zijn bezich als boer ons eigen graf te graven als we doorgaan met op het scherp van de snede te werken. Geluukig vindt Rabo het tijd dat er wat minder frites aardappelen wordn geteeld, geeft het bouwplan iets ruimte voor structuur sparende gewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.