Akkerbouw

Nieuws 342 x bekeken

'Nederlandse boeren verdienen meer begrip'

Bergen op Zoom – Nederlandse boeren verdienen veel meer begrip van politici en consumenten. Dat zei voorzitter Louis Beemsterboer van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) in een toespraak na de besloten presentatie van de jaarcijfers.

Beemsterboer vindt dat de overheid alleen gericht is op het belang van de consument, terwijl consumenten alleen geven om het lot van boeren heel ver weg. In plaats van winst te maken, moeten boeren het volgens Beemsterboer doen met 'leefgeld', dus net voldoende om te overleven. "U kent allemaal de zorgen die de Westerse wereld zich maakt over de cacaoproductie in Afrika, of de palmolieproductie in Indonesië of Maleisië. (–) Politici hebben er een mening over, ook over het inkomen van de tussen haakjes uitgebuite agrariërs. Als het ver weg is dan moet je dit doen. Echter dichtbij is er niemand die het een biet interesseert."

Volgens Beemsterboer werken West-Europese agrariërs nu gedwongen op onzakelijke basis. Dat men hieraan gewend is, blijkt uit de manier waarop de pers over boeren schrijft: "men spreekt alleen over het inkomen van de boer, niet over bijvoorbeeld rendement op geïnvesteerd vermogen." Volgens Beemsterboer is rendement op geïnvesteerd vermogen de leidende graadmeter voor de gezondheid van een onderneming op de langere termijn.

De 66-jarige bestuurder uit Heiloo rekent de circa 120 toehoorders in de Wouwse Tol nabij Bergen op Zoom voor: "Eén procent boven de rente op staatsobligaties is toch wel het minste dat je mag verwachten. (–) Per vandaag is dat (de rente op staatsobligaties, red) 4,5 tot 5 procent, eigenlijk 4,4 procent, maar 5 procent rekent makkelijk. Een boerderij van 100 hectare vertegenwoordigt vandaag de dag toch al gauw een waarde van 5 miljoen euro. Ik denk dat dat nog conservatief gesteld is. Dit betekent dat men los van uw arbeidsinkomen het rendement op geïnvesteerd vermogen minstens 250.000 euro zou moeten zijn. Dat dit hoogstens één keer in de zoveel jaar lukt en dat men deze spaarpot dan koestert voor de slechte jaren is natuurlijk een verderfelijke zaak."

De bekende uitspraak 'het hemd is nader dan de rok' geldt niet voor de landbouw, aldus Beemsterboer, die er de bekende uitspraak van Brederode aan toevoegt: het kan verkeren. Graag zou Beemsterboer een verandering in de wet zien, die het voor boeren makkelijker maakt gezamenlijk een vuist te maken. "Een supermarkt mag niet onder zijn inkoopprijs verkopen; dat is strafbaar. Met andere woorden: de aanbodzijde bepaalt de prijsbodem."

Fritesaardappelen kennen een beperkte actieradius, aldus Beemsterboer, waardoor de markt feitelijk regionaal is. "Waarom geen toegestane instrumenten bij agrariërs om het aanbod te sturen? Om de productie duurzaam te maken?" Beemsterboer pleit voor zelfregulering binnen de sector, waar wel eerst Haagse hervormingen voor nodig zijn. Volgens Beemsterboer gaat 90 procent van de consumentenaardappelproductie naar de verwerkende industrie die niet veel groter is dan vier grote ondernemingen. Bewijs, aldus Beemsterboer, dat de invloed van enkele op vele duizenden enorm is.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.