Akkerbouw

Nieuws 201 x bekeken

'NGO’s zeer veranderd'

Bergen op Zoom – NGO’s zijn veranderd en niet automatisch meer de vijand voor boeren. Dat zei voorzitter Hans Huijbers van ZLTO op een bijeenkomst van de Verenigde Telers Akkerbouw in de Wouwse Tol nabij Bergen op Zoom.

”NGO’s zijn vaak opgericht vanuit overdreven, of in onze terminologie zelfs doorgeslagen, idealisme. De top van de NGO’s is in de afgelopen jaren echter vervangen door professionele, hoogopgeleide milieutechneuten en economen. De tijd dat men dacht zonder de sector zelf doelen te bereiken is voorbij”, aldus de Brabander.

Op grond van een gesprek met staatssecretaris van landbouw Henk Bleker denkt Huijbers dat boeren in de toekomst meer beloond gaan worden voor het onderhouden van het landschap.

Boeren verliezen directe inkomenssteun, maar krijgen een deel terug door beloning voor publieke diensten. Niet alleen bij NGO’s ziet Huijbers een andere instelling, ook bij de supermarkten en grote concerns dringt door dat duurzaamheid op een pragmatische wijze ingevuld belangrijk is. ”Ik zie echt topmensen in beweging komen, zoals recentelijk Unilever. Unilever zegt: wij worden duurzaam. En natuurlijk is er soms een verschil tussen wat de CEO zegt en wat de inkoper doet, tenminste zolang de bonus van de inkoper gebaseerd is op het afsnoepen van die ene cent van de boer. Maar langzaam komen de organisaties toch in beweging en sijpelt het duurzaamheidsdenken door.”

In het algemeen zei Huijbers tegenover de circa 120 aanwezigen te hopen dat de Nederlandse politiek het belang van de maak- of grondstoffenindustrie meer gaat inzien. Met alleen een diensteneconomie ben je volgens Huijbers kwetsbaar. Huijbers zelf houdt vooral vee, zo liet hij het publiek weten, maar verbouwt ook op 5 hectare suikerbieten.

Of registreer je om te kunnen reageren.