Akkerbouw

Nieuws 192 x bekeken

Hogere maisprijs verwacht na nieuwe ramingen

Washington – De prijzen voor tarwe en mais zijn gisteren verder omhoog geschoten nadat het Amerikaanse landbouwministerie USDA de eindvoorraad voor mais 10 procent naar beneden bijstelde tot 675 miljoen bushel (17,1 miljoen ton). Door droogte neemt bovendien de tarweproductie van China af.

Op de termijnmarkt Parijs werd woensdag om 17:05 uur voor het novembercontract 243.50 euro per ton betaald, 2 procent meer dan de slotprijs een dag eerder. De prijs voor levering in mei steeg 1,5 procent tot 274,75 euro. De koers voor mais bij levering in maart steeg 3,5 procent op dagbasis naar 244,25 euro.

Volgens USDA, neemt het verbruik van ethanol in de VS veel sneller toe dan verwacht.
In november werd de verwachting al naar boven bijgesteld. In december en januari werden vervolgens nieuwe productierecords gevestigd. De eindvoorraad bedraagt volgens de ramingen van de USDA straks slechts 5 procent van de consumptie.

Deels worden biobrandstoffen meer competitief bij een relatief hoge olieprijs van ruim 100 dollar. Anderzijds is suiker als bron voor ethanol minder aantrekkelijk. De suikerprijs tikte in Chicago onlangs het hoogste niveau in dertig jaar aan. De USDA stelt ook de eindvoorraad tarwe licht naar beneden bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.