Akkerbouw

Nieuws 260 x bekeken

Groningse kerken steunen Afrikaanse graanbank

Groningen - Groningse kerken hebben gezamenlijk ongeveer 6.000 kilo graan geschonken aan een coöperatie in Niger. Via de ontwikkelingsorganisatie Agriterra is de Groningse steun in Afrika terecht gekomen.

Een aantal kleine kerken in de stad Groningen heeft de afgelopen zomer in totaal 1.700 euro via collectes bijeen gebracht voor het opzetten van de graanbank.

Agriterra werkt sinds 2008 samen met het Centre de Services et Appui aux Organisations Cooperatives Paysannes, (CSAOCP), dat actief is in de oostelijke regio Zinder.

CSAOCP probeert de voedselzekerheid in deze regio te verbeteren door graanbanken op te richten. Dit zijn voorraadschuren voor graan (zoals rijst, sorghum en gierst), die beheerd worden door een groep boeren en boerinnen. Vlak na de oogst kopen zij een voorraad graan op tegen een lage prijs en dat verkopen ze gedurende de periode voor de nieuwe oogst als er schaarste is en de prijzen erg hoog zijn. Gebleken is dat in tijden van crisis dorpen met een graanbank deze veel beter kunnen doorstaan dan dorpen zonder.

Of registreer je om te kunnen reageren.