Akkerbouw

Nieuws 247 x bekeken 1 reactie

Gibo: meer focus op afzet levert akkerbouwers geld op

Arnhem – De grootste inkomensverschillen tussen akkerbouwbedrijven komen voort uit afzetstrategie. Dat blijkt uit de eerste analyse akkerbouw die de Gibo Groep in Flevoland maakte over oogstjaar 2009. ”De best scorende bedrijven worden aangestuurd door managers. Daar is het meer denken, minder zelf doen.”

Met gemiddeld een kleine financiële min spreekt het accountants- en adviesbureau over een redelijk goed akkerbouwjaar. ”Natuurlijk moet het eigenlijk een plus zijn, maar dit is al een verbetering ten opzichte van voorgaande jaren”, zegt Ruthger Steenbeek van Gibo Groep agro advies.

Vooral de financiële opbrengsten bepalen hoe het jaar de boeken in gaat. ”Hierin zitten tussen bedrijven de grootste verschillen”, vertelt Steenbeek. ”Een akkerbouwer moet dus heel goed naar de markt van zijn product kijken. Niet wachten tot de handelaar bij hem komt. Wanneer en hoe ga je verkopen, daar draait het om. Management. Daar zit ’m ook het probleem; niet alle akkerbouwers zijn managers. Er moet meer strategisch worden nagedacht.”

De analyse is gemaakt over 45 bedrijven. Gibo onderscheidt in het klantenbestand kopgroepbedrijven en staartgroepbedrijven. De kopgroep kent de hoogste saldi; gemiddeld 1.960 euro per hectare meer dan de staartgroep. Kopgroepbedrijven bebouwen meer dan 70 hectare met een vrij intensief bouwplan. De akkerbouwer is een manager die weinig op contract teelt.

Steenbeek verwacht voor oogstjaar 2010 nog betere resultaten. ”Er wordt al ontzettend veel geïnvesteerd door akkerbouwers in onder meer machines en gebouwen.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wat ik mis in dit stukje is het verschil tussen pacht en eigendom. In dit verhaal wordt niet duidelijk in hoeverre dit is meegenomen. Kan het kloppen dat de "staartgroep" de pachters zijn en de "kopgroep" de eigenaren? Zie hiervoor ook het verhaal van Henk van der Pol in het AGD van 1 februari. Misschien kan de GIBO-groep hier eens onderzoek naar doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.