Akkerbouw

Nieuws 414 x bekeken

'Geen slavernij bij Nidera'

Buenos Aires - Het Rotterdamse graanbedrijf Nidera is ruim zes weken na de inval bij de Argentijnse vestiging waar maiszaden worden geproduceerd nog niet in staat van beschuldiging gesteld wegens slavernij.

Medio januari berichtte de Volkskrant over betrokkenheid van Nidera bij slavernij in Argentinië. De Argentijnse justitie deed een inval. Nidera is nog niet in staat van beschuldiging gesteld, laat staan veroordeeld. Dat meldt een ingewijde in de Argentijnse graanwereld. “Het ontbloemen van de maisplanten is een werk waar een zekere tijdsdruk op zit en het was hartje zomer. Het was dus niet bepaald een luxe vakantiekamp waarin de arbeiders verbleven, maar slavernij en mensenhandel? De arbeiders kregen meer salaris dan het wettelijk minimum en het werd wit betaald. Die arbeiders zijn geen slachtoffer van mensenhandel, maar van het falende armoedebeleid van deze regering.”

De Argentijnse regering is al jaren in een heftig conflict verwikkeld met de landbouw. Door de berichten over slechte arbeidsomstandigheden zijn de boeren in het defensief gedrongen, bevestigt Landbouwraad Freek Vosssenaar van de ambassade in Buenos Aires. “Er komen verkiezingen aan en dat merk je”, zegt de landbouwdiplomaat, die over het arbeidsconflict rond Nidera niet veel kwijt wel. “Het ministerie werkt aan de beantwoording van Kamervragen”.

Of registreer je om te kunnen reageren.