Akkerbouw

Nieuws 155 x bekeken

Frankrijk denkt weer meer tarwe te exporteren

Parijs - Frankrijk heeft de prognose voor de export van tarwe naar derde landen opnieuw omhoog bijgesteld. De agrarische dienst FranceAgriMer schat die export nu op 12,1 miljoen ton, een half miljoen ton meer dan een maand geleden.

Daarmee zou het vorige record van 9,8 miljoen ton uit het seizoen 2009/2010 ruimschoots worden gebroken.
Vooral de vraag uit Noord-Afrikaanse landen blijft op een hoog peil. Tot eind januari was al 8 miljoen ton verscheept, waarvan 2,19 miljoen ton naar Egypte, 2,13 miljoen ton naar Algerije en 1,16 miljoen ton naar Marokko. "Ondanks de hoge graanprijzen blijft de vraag aanhouden", aldus FranceAgriMer.

De Franse organisatie wijst in dit verband nog eens op de klimatologische ontwikkelingen waardoor de graanprijs voortdurend omhoog wordt gedreven: de overstromingen in Australië en droogte en kou in de belangrijkste productiegebieden in de VS. Daarnaast spelen ook nog de onrust in Noord-Afrika en het exportverbod van de Russen een rol.

Of registreer je om te kunnen reageren.