Akkerbouw

Nieuws 249 x bekeken 1 reactie

'Export Canadese frites naar EU moet kunnen'

Charlottetown - De EU moet de importtarieven voor diepgevroren frites verlagen. Dat moet de insteek zijn van de onderhandelingen tussen Canada en de EU over een handelsakkoord.

Dat verzoek heeft Cavendish Farms neergelegd bij de Canadese overheid, meldt dagblad The Guardian. Cavendish Farms is één van de grootste fritesproducenten van Noord-Amerika.
De EU en Canada onderhandelen over een handelsakkoord, de zogenoemde Comprehensive Economic and Trade Agreement.

Algemeen directeur Ron Clow van Cavendish Farms vindt dat de invoerrechten op diepgevroren frites ter discussie moeten staan, zei hij tegen een Canadese overheidsdelegatie die de onderhandelingen voorbereidt. “De EU hanteert een invoertarief van 14,4 procent op diepgevroren frites. Dat blokkeert voor onze industrie de toegang tot een markt met 400 miljoen consumenten.”

Clow wil Canadese frites verkopen in de EU. “Door het importtarief kunnen wij niet concurreren met Nederland en België op de Europese markt. Als het importtarief verdwijnt kan de aardappelteelt in Canada en met name op Prince Edward Island flink groeien”, zei Clow tegen de commissie. “Zonder invoerheffing leveren wij tegen dezelfde kosten frites in de EU als in het midden van de VS. Dat komt omdat transport over zee relatief goedkoper is dan vervoer over land.”

De import van Canadese frites verhevigt de concurrentie in de EU. Die is met name aangejaagd door België. De Belgische sector verwerkt dit jaar voor het eerst meer dan 3 miljoen ton aardappelen. In 1990 was dat 500.000 ton.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kunnen wij ook frites leveren aan canada zonder invoer heffing.

Of registreer je om te kunnen reageren.