Akkerbouw

Nieuws 275 x bekeken

‘EU aantrekkelijker voor export soja vanuit Brazilië’

Sao Paulo – Brazilië kan profiteren van de verandering in de EU van de regels over de import van transgene grondstoffen.

Vooral de soja-export naar de EU kan een impuls krijgen, volgens het Braziliaanse adviesbureau Celeres.

Het comité voor diervoeders van de Europese Commissie besloot vorige week dat de detectiegrens voor sporen van niet-toegelaten transgene gewassen in veevoer voortaan 0,1 procent is in plaats van 0 procent. Dat verkleint de kans voor exporteurs dat graan of soja terug wordt gestuurd door de EU omdat er kleine hoeveelheden transgeen materiaal in worden gevonden. In 2009 lag de soja-import vanuit de VS lange tijd stil vanwege de sporen van niet-toegelaten transgene soja in enkele scheepsladingen.

Celeres verwacht een soja-oogst in Brazilië van 69,8 miljoen ton in seizoen 2010/2011. Nu bestaat 76,2 procent van het soja-areaal uit transgene variëteiten. Het maisareaal is met 45 procent gestegen naar 1,2 miljoen hectare. Daarvan bestaat 325.000 hectare uit transgene variëteiten.

Brazilië heeft tot nu toe 27 transgene variëteiten een teelttoelating gegeven. In 2010 zijn acht toelatingen gegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.