Akkerbouw

Nieuws 175 x bekeken

'Consument profiteert nauwelijks van hervormd suikerbeleid'

Nijkerk – De consumenten in de EU profiteren nauwelijks van de hervorming van het suikerbeleid.

De voordelen komen vooral ten goede aan de producenten van voedingsmiddelen waar suiker in is verwerkt. Voor de suikerproducenten en bietentelers is de marge kleiner geworden. Vanaf 2006 heeft Brussel de suikerquota geleidelijk verlaagd.

Volgens voorzitter Jos van Campen van de Raad van Beheer van coöperatie Cosun, eigenaar van Suiker Unie, heeft de Europese Commissie onlangs onderzoek gedaan naar de gevolgen van de hervormingen van het landbouwbeleid. ”Door de hervorming van het suikerbeleid zijn de suikerprijzen gedaald in de EU. De marges voor de bietenverwerkers zijn kleiner geworden. De consumenten profiteren nauwelijks van de suikerprijsverlaging, blijkt uit het onderzoek. Het voordeel is vooral voor de producenten van voedingsmiddelen, die goedkoper suiker kunnen inkopen.”

Van Campen, die ook voorzitter is van de Europese bietentelersvereniging Cibe, roept de Commissie op om bij de herziening van het landbouwbeleid na 2013 hier rekening mee te houden. ”Wij willen het huidige suikerbeleid behouden. De Europese suikerindustrie is sterker geworden, ondanks dat de marges kleiner zijn geworden. Vóór de hervorming lag de kostprijs voor suiker in de EU drie keer zo hoog als in Brazilië. Nu is die verhouding nog 1 op 1,3. De EU is efficiënter suiker gaan produceren. De kostprijs is in Brazilië gestegen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.