Akkerbouw

Nieuws 216 x bekeken

Brits suikerbedrijf komt telers tegemoet

Newark – Het Britse suikerbedrijf British Sugar heeft met de National Farmers Union een aantal maatregelen afgesproken om telers waarvan de bieten niet verwerkt kunnen worden, tegemoet te komen.

Zo zullen telers die door de weersproblemen niet aan hun quotum kunnen voldoen niet gekort worden in hun toewijzing voor de komende seizoenen.

British Sugar kondigde twee weken geleden aan zijn fabriek in Newark te sluiten voor bieten van telers uit de directe omgeving. Volgens het suikerbedrijf waren de meeste bieten door het onvoorspelbare weer, met strenge vorst afgewisseld door snelle dooi, niet meer te verwerken. De problemen werden vorige week besproken op een druk bezochte bijeenkomst in Newark waar de gemoederen hoog opliepen.

British Sugar zal nu alsnog de bieten ‘naar prioriteit indelen’ waarbij niet alleen bieten van elders naar Newark worden gebracht maar mogelijk ook bieten uit die streek zelf elders verwerkt gaan worden. Bovendien heeft het suikerbedrijf toegezegd dat getroffen telers het zaad voor de volgende campagne pas later hoeven te betalen.

Eenmalig kunnen deze telers ook aanspraak maken op een premie aan het eind van de campagne 2011/2012. British Sugar bevestigde daarbij dat het voor die campagne de overeengekomen quotumprijs van 23,60 pond (27,40 euro) per ton zal uitbetalen, zoals eerder al met de NFU was afgesproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.