Akkerbouw

Nieuws 163 x bekeken

Belgische telers leveren recordhoeveelheid aardappelen af

Kruishoutem - De Belgische aardappeltelers hebben tot en met januari 2,1 miljoen ton aardappelen afgeleverd van de oogst van 2010.

Dat is een recordhoeveelheid op dit moment van het seizoen, stellen de Belgische organisaties PCA, Fiwap en Carah. De organisaties hebben een enquête gehouden onder 125 Vlaamse (PCA) en 105 Waalse (Fiwap en Carah) aardappeltelers. Tot eind januari zijn 500.000 ton vroege en 1,6 miljoen ton bewaaraardappelen afgeleverd. "Dit is de hoogste hoeveelheid in jaren", melden de organisaties. "Mogelijk werd meer vervroegd afgeleverd als gevolg van bewaarproblemen. Van de Vlaamse deelnemers die aardappelen hadden gecontracteerd voor levering nà februari had 43 procent al een deel geleverd voor 1 februari."

Volgens de PCA, Fiwap en Carah worden in België steeds meer aardappelen onder contract geteeld. "Dat ligt bij oogst 2010 heel wat hoger dan het meerjarig gemiddelde, namelijk 400.000 ton. Het aandeel aardappelen op contract is voor het derde jaar op rij gestegen."

Op 1 februari lag er nog 1,5 miljoen ton aardappelen op voorraad in België. "Dit is 48 procent van de totale productie bewaaraardappelen. Er ligt 100.000 ton minder op voorraad dan op 1 februari vorig jaar, maar 70.000 ton meer dan het gemiddelde van de laatste zes jaar. De helft van de huidige voorraad aardappelen is nog vrij. Dat is 110.000 ton minder dan vorig jaar. Het aantal contractaardappelen op voorraad is 180.000 ton groter dan op 1 februari vorig jaar. Dit is duidelijk een gevolg van het stijgend aantal contracten dat wordt afgesloten."

Of registreer je om te kunnen reageren.