Akkerbouw

Nieuws 503 x bekeken

’Veldleeuwerik hét systeem voor duurzaam’

Steenwijkerwold – Stichting Veldleeuwerik wil graag dat haar systematiek in 2015 dé systematiek is voor duurzame akkerbouw in Nederland.

”Er is een wildgroei aan keurmerken die duurzaamheid beogen”, zegt Henk Heinhuis, directeur van de stichting. ”Wij willen duidelijkheid. Dat is belangrijk in het afzetkanaal om meerwaarde voor je duurzame product te krijgen.”

De Veldleeuweriksystematiek is dit jaar voltooid en wordt nu verder uitgerold. Steeds meer grote bedrijven uit de agribusiness sluiten zich aan en telers tonen zich volgens Heinhuis enthousiast. De stichting heeft nu vijf regiogroepen en wil in 2012 groeien naar vijftien regiogroepen. Daaraan worden duurzame afzetketens gekoppeld. Doel is om alle schakels samen te laten werken als ware het één bedrijf, te zoeken naar meerwaarde en de winst eerlijk te verdelen.

Om duurzaamheid meetbaar te maken, krijgen betrokken telers beschikking over een registratieplatform.

Heinhuis is opgetogen over de stand van zaken. ”Het was soms best lastig om het fundament onder de systematiek te leggen, omdat je met verschillende partijen met eigen belangen te maken hebt. Zo was het een lastige beslissing om de Veldleeuwerikwerkwijze al dan niet te laten certificeren. We hebben besloten dat wel te doen.”

Een forum met deelnemers uit de sector en onafhankelijke maatschappelijke organisaties gaat de werkwijze per regiogroep beoordelen. Stichting Veldleeuwerik heeft nu vijf regiogroepen in Flevoland en daar komt in januari een zesde groep bij.

”We zijn nu bezig in het Zuidwesten en Drenthe. In het Zuidwesten richten we in deze twee maanden vier of vijf groepen in. Nu we meer naar buiten treden, merken we dat er heel veel belangstelling is. Akkerbouwers en bedrijven melden zich spontaan aan. We zitten in de goede fase, nu gaat het allemaal gebeuren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.