Akkerbouw

Nieuws 262 x bekeken

USDA: veel meer graan op de wereld dan gedacht

Washinghton – Er is veel meer graan beschikbaar in de wereld dan gedacht. Die conclusie trekt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) uit de oogstprognose die vrijdagmiddag is verschenen.

Daardoor groeit de wereldwijde graanvoorraad dit seizoen. Tot nu gingen analisten uit van een krimp van de graanvoorraad. Daardoor staan de graanprijzen dit seizoen op een redelijk niveau. De tarwe- en maisprijzen daalden vrijdagmiddag op de termijnmarkt in Parijs na de bekendmaking van de nieuwste USDA-cijfers.

In de novemberprognose ging USDA nog uit van een wereldwijde graanvoorraad aan het eind van dit seizoen van 458,3 miljoen ton. Dit seizoen is begonnen met een voorraad van 462,7 miljoen ton. In de nieuwe prognose gaat USDA uit van een eindvoorraad van 468,7 miljoen ton. Dat is 10,4 miljoen ton meer dan in de novemberprognose.

USDA heeft vooral de beschikbaarheid van tarwe en van mais verhoogd. De tarweproductie in seizoen 2011/2012 is met nog eens 5,7 miljoen ton verhoogd naar 689,0 miljoen ton. Dat is een record tarweproductie. Het oude record dateert van seizoen 2009/2010 en lag op 685,4 miljoen ton.
USDA verhoogt de wereldwijde maisproductie zelfs met 8,5 miljoen ton naar 867,5 miljoen ton. Ook dat is een recordproductie.

Het gevolg is dat de wereldwijde voorraad mais aan het eind van dit seizoen uitkomt op 127,2 miljoen ton. Dat is een krimp van slechts 1 miljoen ton ten opzichte van de beginvoorraad. In de novemberprognose ging USDA er nog van uit dat de maisvoorraad met 7,5 miljoen ton zou slinken.

Of registreer je om te kunnen reageren.