Akkerbouw

Nieuws 199 x bekeken

Transportkosten remmen Kazachstaanse graanexport

Astana - De Kazachstaanse graanhandelsautoriteit FCC verwacht dat de hoge transportkosten de graanexport van Kazachstan remmen.

Kazachstan zal in het seizoen 2011/2012 ongeveer 10 miljoen ton graan kunnen exporteren, voorziet FCC. Het exportpotentieel lijkt 15 miljoen ton, maar de logistieke kosten zouden de uitvoer beperken.

De Kazachstaanse oogst zal volgens de FCC ongeveer 26 miljoen ton bedragen. Daarmee ligt de raming 3 miljoen ton lager dan de verwachting die president Nursultan Nazarbajev eerder uitsprak. De oogst ligt fors hoger dan de door langdurige droogte geteisterde oogst in 2010/2011 die 12,2 miljoen ton bedroeg.

Kazachstan verkoopt met name graan aan afnemers in Noord-Afrika en Arabische landen. Het graan is echter vaak duizenden kilometers per spoor onderweg naar havens aan de Zwarte Zee, zoals het Russische Novorossiysk of Oekraïense Odessa. Omdat ook Rusland zelf meer produceert en exporteert, stijgen vervoers- en opslagkosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.