Akkerbouw

Nieuws 237 x bekeken

Suiker Unie: nog 10 procent bieten verwerken

Dinteloord – Suiker Unie moet nog 10 procent van de bieten verwerken. De bieten die zijn verwerkt bevatten net iets meer dan 17 procent suiker.

De winbaarheid zit op 91,7 punten. De telers hebben 15 procent tarra aangevoerd. Suiker Unie verwacht dat de laatste 10 procent van de bieten de kwaliteitscijfers nauwelijks meer beïnvloedt.
De opbrengstverwachting is iets meer dan 80 ton nettobieten per hectare. Dat is een record wortelopbrengst. Het vorige record dateert van 2009 met een opbrengst van 79,2 ton bieten.

De suikeropbrengst per hectare komt dit seizoen op 13,7 ton. Het record is van 2009 met 14 ton suiker.

Vorig jaar hebben de akkerbouwers gemiddeld 74,8 ton bieten geoogst met 16,8 procent suiker en een winbaarheid van 91,1. De suikerproductie lag op 12,6 ton per hectare. Er is toen 15,9 procent tarra aangevoerd.

Het hogere suikergehalte betekent een plus op de bietenprijs, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie. ”Iedere procent extra suiker in de biet vertaalt zich in een 9 procent hogere bietenprijs. De teler die kwaliteit levert wordt beloond.”

Sikken verwacht dat de bietencampagne in minder dan drie weken kan worden afgerond. ”Rond 10 januari gaan de laatste bieten naar de fabriek.”

Of registreer je om te kunnen reageren.