Akkerbouw

Nieuws 237 x bekeken

Stratégie Grains: groei areaal tarwe in Europa

Parijs – De Europese akkerbouwers telen in 2012/2013 iets meer tarwe dan dit seizoen. Uitgaande van een gemiddeld groeiseizoen komt de Europese tarweproductie op ruim 142 miljoen ton, tegenover 137 miljoen ton dit seizoen.

Dat meldt het Franse analysebureau Stratégie Grains in een eerste raming van de tarweproductie in 2012/2013 in de EU. De analisten gaan er dan wel van uit dat volgend jaar geen extreem droge periode kent zoals dit jaar. Voor de hectareopbrengst rekent het bureau met het meerjaarlijks gemiddelde.

De EU is verreweg de grootste tarweproducent ter wereld. Als de prognose van Stratégie Grains uitkomt dan is de tarweproductie in 2012/2013 de één na hoogste ooit. Alleen in 2008/2009 produceerde de EU meer tarwe, namelijk 150 miljoen ton.

Stratégie Grains verwacht dat de akkerbouwers in de EU volgend seizoen vooral meer zomergerst telen. Dat areaal stijgt met 300.000 hectare naar 12,2 miljoen hectare. De prijs van brouwgerst lag begin dit jaar nog onder die van tarwe. Maar sinds half mei is brouwgerst duurder dan maaltarwe. De laatste weken bedraagt het verschil bijna 80 euro per ton.

Vorige week had de wereldvoedselorganisatie FAO al aangegeven geen groei van het tarweareaal te verwachten in de EU. Volgens de FAO zijn de tarweprijzen in de EU relatief hoog. Maar doordat gewassen als mais en gerst goed renderen, stappen akkerbouwers niet massaal over op tarwe.

Copa-Cogeca maakt een lagere inschatting dan Stratégie Grains. De Europese boerenorganisatie houdt het in 2012/2013 op een productie van 135,9 miljoen ton tarwe. Het areaal groeit 0,4 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.