Akkerbouw

Nieuws 171 x bekeken

Speculanten rekenen op dalende graanprijzen

Chicago – Het aantal posities van speculanten op de agrarische termijnmarkten waarbij ze uitgaan van oplopende prijzen (bullish), is naar het laagste niveau gedaald in ruim twee jaar.

Het financiële persbureau Bloomberg concludeert daaruit dat de speculanten dalende prijzen verwachten, vanwege de groeiende beschikbaarheid van agrarische grondstoffen.

Uit cijfers van de CFTC, de toezichthouder op de Amerikaanse termijnmarkten, blijkt dat in de week die eindigt op 6 december het aantal bullish-posities in elf agrarische producten is gedaald naar 258.071 termijncontracten en opties. Dat is het laagste aantal sinds september 2009, constateert Bloomberg. Het aantal posities waarbij speculanten uitgaan van dalende prijzen (bearish) is daarentegen gestegen.

De wereldvoedselorganisatie FAO meldde begin december dat de voedselprijzen in de wereld al vijf maanden achter elkaar zakken. Het Amerikaanse ministerie van landbouw meldt dat de voorraden tarwe, mais en sojabonen in de wereld groter zijn dan gedacht. Analisten schrijven dat toe aan de economische recessie, waardoor de vraag naar agrarische grondstoffen daalt.

De Standard & Poor’s GSCI Agriculture Index van acht agrarische grondstoffen zakte vorige week naar het laagste niveau in veertien maanden. Vooral de dalende prijzen van rundvlees, tarwe en sojabonen duwden de index omlaag.

Of registreer je om te kunnen reageren.