Akkerbouw

Nieuws 205 x bekeken

Schotten waarschuwen voor ringrot

Edinburgh – De Schotse boerenbond NFUS waarschuwt, naar aanleiding van de ringrot in Goeree-Overflakkee, aardappeltelers in Schotland opnieuw dat ze in ieder geval veilig en gezond pootgoed moeten inkopen.

De NFUS wijst er op dat de Nederlandse Voedings- en Warenautoriteit drie gevallen van ringrot heeft vastgesteld in dit deel van Zuid-Nederland.

“De verdenking is dat het in deze gevallen ging om illegaal verhandeld eigen geteeld pootgoed. Verdere controles zijn uitgevoerd in Nederland omdat ringrot in 2009 en 2010 op verschillende bedrijven in dit gebied was aangetroffen”, zegt de bond.

Beleidsmanager Peter Loggie voegt daaraan toe: ’’Hoewel controles op andere Nederlandse boerderijen tot nu toe negatief zijn geweest en alle potentieel besmette aardappelen van de markt zijn verwijderd, onderstreept dit incident het belang om pootgoed op een verantwoorde manier te betrekken. Het is in ieders belang dat we hard werken om Schotlands’ ziekte-vrije status te behouden.”

De National Farmers Union of Scotland raadt telers daarom aan om alleen pootgoed te kopen van bedrijven die meedraaien in het Safe Haven Certificatie Schema van het aardappelschap Potato Council.

Of registreer je om te kunnen reageren.