Akkerbouw

Nieuws 167 x bekeken

Rechtbank tikt Canadese minister op de vingers over opheffen CWB

Winnipeg – Een federale rechtbank in Canada stelt dat landbouwminister Gerry Ritz de wet heeft overtreden bij het afschaffen van de monopoliepositie van de Canadian Wheat Board (CWB).

Volgens de rechtbank had Ritz de bij CWB aangesloten graantelers moeten raadplegen over de afschaffing. In 1942 werd een wet van kracht die de graantelers in de westelijke provincies verplicht om al hun tarwe en gerst te verkopen via de CWB. Door deze monopoliepositie is CWB uitgegroeid tot het grootste tarwehandelsbedrijf ter wereld en een van de grootste wat betreft gerst. De verplichting geldt niet voor telers buiten deze provincies.

Ritz vindt zo’n verplichting uit de tijd en heeft eerder dit jaar een wetsvoorstel (Bill C-18, the Marketing Freedom for Grain Farmers Act) ingediend waarbij de telers zelf mogen weten aan wie ze hun graan verkopen. De monopoliepositie van CWB wordt dan per 1 augustus 2012 opgeheven.

Volgens CWB is een grote meerderheid van de telers tegen opheffing. De rechtbank vindt dat de werkwijze van Ritz niet door de beugel kan, maar heeft de wet zelf niet nietig verklaard. CWB heeft nu het parlement en de Senaat, de Eerste Kamer van Canada, gevraagd tegen het wetsvoorstel te stemmen. De regering gaat door met de invoering van de wet.

The Grain Growers of Canada, waar ruim tachtigduizend telers lid van zijn, is voorstander van het opheffen van het monopolie van CWB, zegt voorzitter Stephen Vandervalk. ”Telers willen de vrijheid om zelf hun afnemer te kiezen. Het parlement moet haast maken met het aannemen van de wet, zodat telers afspraken kunnen maken met voor de verkoop van de oogst van volgend jaar.”

In Australië bestond een Australian Wheat Board. Dat overheidsorgaan regelde de verkoop van tarwe en verloor in 2008 zijn monopolie. Daarna daalde het aandeel van AWB in de Australische graanhandel. Vorig jaar kocht het Australische graanhandelsbedrijf Graincorp AWB.

Of registreer je om te kunnen reageren.