Akkerbouw

Nieuws 282 x bekeken 2 reacties

Rabobank: graanprijzen voorlopig onder druk

Utrecht – De macro-economische malaise blijft voorlopig de graanmarkt domineren, totdat in januari concrete voorraadposities duidelijk worden en de markt mogelijk een nieuwe richting krijgt.

Dat stellen analisten van de Rabobank. Volgens hen zetten de fors hogere graanvoorraadprognoses die het Amerikaanse landbouwministerie USDA vrijdag publiceerde, voorlopig alle seinen op rood voor de prijzen van tarwe. In november ging dit het USDA voor seizoen 2011/2012 nog uit van een eindvoorraad van 458,3 miljoen ton. In december is de prognose opgeschroefd tot 468,7 miljoen ton. De USDA gaat uit van een recordoogst tarwe van wereldwijd 689 miljoen ton en een recordoogst mais van 867,9 miljoen ton.

De maïsvoorraad blijft vooralsnog relatief beperkt. Een hogere prijs dan het huidige niveau blijft daarmee over enkele maanden mogelijk.

Analisten wijzen echter op de beperkingen van het Amerikaanse graanrapport. De verhoging van de tarweproductie schrijft de USDA toe aan grotere oogsten dan verwacht in Australië, Canada en Argentinië. De USDA verwacht nu voor Argentinië een oogst van 14,5 miljoen ton. Het Argentijnse ministerie van landbouw gaat echter uit van een oogst van 13,5 miljoen ton, terwijl de termijnmarkt in Rosario uitgaat van een oogst van 12,8 miljoen ton.

Analisten van onderzoeksbureau US Commodities stellen bovendien dat het mogelijk toenemende gebruik van tarwe in veevoer en de mogelijk groter dan verwachte aanwending van mais voor bio-ethanol de prognose onzeker maken.

De Rabobank wijst ook op de aanname van de USDA dat China voorraden zal opbouwen. De voorraad groeit volgens de USDA-raming met 10 procent tot 57 miljoen ton.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    De olie prijs stijgt gewoon door. Dus de vergisters kunnen weer overuren draaien. Bijkomend voordeel is dat die vergisters buiten gewoon goede resultaten halen op granen. De winst voor de vergister is dus dubbel. Lage kost prijs en hogere opbrengst prijs.

  • no-profile-image

    Ethanol is ook nog een aardig putje.

Of registreer je om te kunnen reageren.