Akkerbouw

Nieuws 205 x bekeken

PCA: kwaliteit van aardappelen in België stabiel

Kruishoutem – De bewaarkwaliteit van de aardappelen in België lijkt zich te stabiliseren. Het Belgische onderzoeksinstituut PCA constateert wel dat er nog loodsen zijn met meer rotte knollen dan gewoonlijk. Maar dat heeft tot nu toe nog geen ernstige gevolgen.

PCA volgt elf bewaarplaatsen met Bintje en vijf met Fontane in Vlaanderen en vijftien schuren met Bintje in Wallonië. De aardappelen worden sinds de oogst maandelijks bemonsterd.

In Vlaanderen is één loods met Bintje en één met Fontane bijna volledig uitgeschuurd vanwege ernstige bewaarproblemen. In andere loodsen vindt PCA meer rotte knollen dan gewoonlijk, maar dat heeft nog geen ernstige gevolgen.

PCA stelt dat de bewaarproblemen zich enigszins stabiliseren. ”Met de koudere buitentemperaturen is de aardappeltemperatuur verder gedaald, wat een extra drogend effect had”, meldt het instituut in de nieuwsbrief.

PCA constateert verder dat in Vlaanderen de kieming van de aardappelen een maand voorloopt ten opzichte van andere jaren. Dat is zowel bij Fontane als bij Bintje het geval. Het onderzoeksinstituut vond in bijna alle loodsen knollen met wit gepunte kiemen. In Wallonië is de kiemrust van de knollen nog vrij goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.