Akkerbouw

Nieuws 243 x bekeken

Overschot op suikermarkt 2011/2012, EU meer volume beschikbaar voor export

Utrecht – Het wereldwijde suikerseizoen 2011/2012 stevent af op een overschot van 6 miljoen ton. Het overschot is vooral het gevolg van toenemende suikerproductie in de EU, Rusland en India.

Hoewel de eindvoorraad stijgt, blijft deze achter bij het tienjarig gemiddelde. Dat schrijft de Rabobank in een kwartaalanalyse van de markt.

Het lage voorraadniveau vertaalt zich normaliter in een relatief beweeglijke markt. In 2011/2012 zal in de EU volgens de Rabobank circa 18 miljoen ton worden geoogst, wat neerkomt op een stijging van 2 miljoen ton. Het suikerquotum blijft 13,5 miljoen ton wat betekent dat Europa meer dan 4,5 miljoen ton suiker over heeft voor de export.

De EU zal proberen het door de WTO toegestane jaarlijkse exportvolume van 1,35 miljoen ton opgevoerd te krijgen. Brazilië, Australië en andere grote suikerexporteurs zijn hier fel tegen omdat Europa de binnenlandse suikermarkt goeddeels voor hen gesloten houdt.

De Braziliaanse suikeroogst is bijna afgelopen. Voor de nieuwe oogst liggen ramingen ver uiteen, variërend van een gelijkblijvende oogst van 490 miljoen ton tot een stijging van het oogstvolume met 6 of 7 procent. De huidige oogst is niet zo groot als gebruikelijk, wat prijzen voor bio-ethanol vervaardigd uit suikerriet tot hoge niveaus heeft gebracht.

De suikerproductie van India wordt door de bankanalisten geraamd tussen de 25 en 25,5 miljoen ton. Daarmee produceert India 2,5 tot 3 miljoen ton meer dan de binnenlandse consumptie. Het is onzeker hoeveel van de overheid mag worden uitgevoerd. In het seizoen 2010/2011 stond de regering de export van 2,6 miljoen ton suiker toe.

China zal volgens de Rabobank voor het vierde jaar op rij minder suiker produceren dan voor de binnenlandse consumptie noodzakelijk. De suikerbietenproductie komt uit op 1,1 miljoen ton, terwijl de rietsuikerproductie ongeveer 10 miljoen ton zal bedragen. China zal volgens de Rabobank meer dan 2,5 miljoen ton suiker importeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.