Akkerbouw

Nieuws 398 x bekeken 2 reacties

Nieuwe leveringsvoorwaarden aardappeltelers en verwerkers

Den Haag – De vereniging van aardappelverwerkers (Vavi) en de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen hebben nieuwe leveringsvoorwaarden opgesteld voor de oogst van 2012.

De belangrijkste wijziging is dat de teler niet langer verantwoordelijk is voor kwaliteitsverlies en afkeuring als de koper de teler vraagt de aardappelen langer te bewaren dan het contract vermeldt. Het is dan wel de zorg van de teler dat de bewaarcondities op peil blijven.

Verder krijgt de teler binnen twee werkdagen bericht over het geleverde gewicht. De koper bepaalt binnen twaalf uur nadat de aardappelen zijn geladen de kwaliteit van de partij. Ook zijn afspraken gemaakt over het weegprotocol van de vrachtwagens.

Bij overmacht moet de teler de overeengekomen hoeveelheid aardappelen leveren van hetzelfde ras.

Veel zaken kwamen verwerkers en telers overeen in het contract. Wat in de algemene leveringsvoorwaarden staat hoeft niet meer in het contract te worden opgenomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  beste agd: wat is de betekenis van onderstaande zin uit bovenstaand artikel

  "Bij overmacht moet de teler de overeengekomen hoeveelheid aardappelen leveren van hetzelfde ras."

  Is er soms overeengekomen dat je in geval van overmacht een bepaald teelt contract voor een x aantal hectares niet vol kunt leveren je dan andere aardappelen moet leveren die buiten dit contractareaaal geteeld worden als die toevallig van hetzelfde ras zijn????

 • no-profile-image

  Jan Engwerda, AgD

  Als in het contract de levering van een bepaalde hoeveelheid aardappelen is beperkt tot een bepaald geïdentificeerd perceel, dan geldt de leveringsplicht en de overmachtsclausule voortaan alleen voor dat geïdentificeerde perceel. Dus ook al heeft de teler op andere percelen hetzelfde ras aardappelen staan, dan kan de afnemer geen aanspraak maken op aardappelen van die andere percelen. De leveringsplicht is dan beperkt tot het aangewezen perceel.
  Als in het contract geen percelen zijn geïdentificeerd maar alleen de levering van een bepaalde hoeveelheid aardappelen is geregeld, dan wordt de leveringsplicht wel uitgesmeerd over alle percelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.