Akkerbouw

Nieuws 246 x bekeken

Mooi najaar zorgt voor groei areaal wintertarwe

Doetinchem – Akkerbouwers hebben dit najaar veel meer wintertarwe gezaaid dan in voorgaande jaren. De groei van het areaal gaat waarschijnlijk ten koste van de oppervlakte zomergraan.

Rien Fieman, hoofd afdeling Granen van de coöperatie CZAV, schat dat dit najaar 10 procent meer wintertarwe is gezaaid dan in de herfst van 2009. ”Die zijn vergelijkbaar. Vorig najaar is veel minder wintertarwe gezaaid door de vele regen.”

Fieman denkt dat de akkerbouwers dit najaar zoveel mogelijk wintertarwe hebben gezaaid. ”Het weer was er ideaal voor.”

Ook in het Noorden groeit het areaal wintertarwe, zegt een graanhandelaar, die anoniem wil blijven. ”Ten opzichte van de herfst van 2009 zie ik een groei van 10 procent. Ik verwacht dat akkerbouwers volgend voorjaar minder zomertarwe en zomergerst zaaien. Ze hebben dit jaar slechte ervaringen opgedaan met zomergraan. De opbrengst bleef achter en de kwaliteit viel tegen. Wintertarwe geeft een veel hogere hectareopbrengst en je kunt het eerder oogsten.”

De handelaar, die ook uienzaad verkoopt, verwacht ook een krimp van het uienareaal. ”Vorig jaar rond deze tijd had ik al heel wat uienzaad verkocht. Nu nog helemaal niks.”

Coöperatie Agrifrirm meldt op de website dat door de mooie herfst meer wintertarwe in de Veenkoloniën is gezaaid. ”De kieming en ontwikkeling van het gewas was over het algemeen goed.”

Of registreer je om te kunnen reageren.