Akkerbouw

Nieuws 239 x bekeken 2 reacties

LEI: bietenteler verdient minder na afschaffen quotum

Den Haag – Het inkomen van een Nederlandse bietenteler daalt gemiddeld met 5 à 7 procent als het suikerquotum wordt afgeschaft.

Dat schrijft het landbouweconomisch instituut (LEI) van Wageningen UR in het rapport Wel of geen suikerquotering? als reactie op de plannen van landbouwcommissaris Ciolos. De economische gevolgen verschillen volgens het LEI sterk per akkerbouwbedrijf. Ook de regio en daarbij horende plattelandseconomie hebben hierop invloed.

Bij een 70 procent verlaging van de Europese importtarieven voor suiker nemen de importen van suiker uit Brazilië sterk toe, verwacht het LEI. Dit gaat vooral ten koste van de import uit ontwikkelingslanden. Voor Nederland wordt een lichte daling van de suikerproductie voorzien.

Als de importtarieven worden verlaagd als het quotum wordt afgeschaft ziet het LEI de suikerproductie in Nederland met 10 procent toenemen. ”Bij voortzetting van het huidige beleid kan het oppervlakte bieten tot ongeveer 60.000 hectare dalen.” Het huidige, groeiende, areaal is zo’n 70.000 hectare. Volgens het LEI nemen productie en consumptie, bij een lagere prijs, in de EU toe.
LEI: ”De toegevoegde waarde en werkgelegenheid in de akkerbouwsector, inclusief bietenverwerkende industrie, nemen licht toe.”

Lees ook: NAV: afbreken suikerquotum kost teler 3.200 euro

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Die 5 tot 7 % lager inkomen is veel te positief ingeschat
  Het saldo per ha daalt namelijk tot net iets boven het graan van hooguit 500 euro bij goede opbrengsten.

 • no-profile-image

  er is op dit moment een tekort aan suiker met hoge prijzen
  als wij in europa niet meer gaan produceren doen anderen dat wel voor ons en zal de prijs zakken naar een lager nivo zitten wij nog steeds met ons kleine beetje areaal
  geef ons nu wat ruimte want bietenteelt is een bedrijfszekere en rendabele teelt, ook bij wat lagere prijzen
  iedereen die denkt dat de suikerprijs op dit novo blijft, omdat wij vasthouden aan ons quotum is naief of gelooft in sprookjes

Of registreer je om te kunnen reageren.