Akkerbouw

Nieuws 260 x bekeken

Kwaliteitsproblemen Belgische aardappelen

Brussel - De Belgische aardappeloogst voor 2011 is groter dan eerdere prognoses, maar er zijn veel problemen met de kwaliteit. Volgens een inventarisatie door het PCA/Fiwap en Carah komt de totale oogst uit op bijna 4,2 miljoen ton, schrijft Akkerwijzer.

Eerdere prognoses spraken van een aardappeloogst van 3,8 miljoen ton exclusief pootgoed. Het verschil komt door de zeer hoge opbrengst. Per hectare werd dit jaar 54,6 miljoen ton geoogst, tegen 45,8 miljoen ton vorig jaar. Dit zit met name in de zeer hoge gemiddelde hectareopbrengst van Bintjes – 57,4 ton dit jaar tegen 46,5 ton in 2010. Het areaal is daarbij gedaald, van 78.650 hectare vorig jaar naar 77.000 hectare nu.

De totale voorraad aardappelen begin november bedroeg 2,9 miljoen ton, een half miljoen meer dan begin november 2010. Tussen de oogst en begin november is zo'n 1,3 miljoen ton afgeleverd, 8 procent meer dan vorig seizoen. Het versneld afleveren komt door kwaliteitsproblemen die groter zijn dan eerder werd ingeschat. Deze problemen concentreren zich rond de Waalse teeltgebieden en worden geschat op 20.000 ton, oftewel 1 procent van de productie.

agd.media

Of registreer je om te kunnen reageren.