Akkerbouw

Nieuws 208 x bekeken

Kazachstan heeft last van sancties tegen Iran

Astana - Kazachstan heeft last van de sancties die door de VS, Canada en de EU zijn opgelegd aan Iran.

Door de sancties durven exporteurs geen graan meer te leveren aan Iran. Kazachstan vreest met een graanoverschot te blijven zitten. Het land is ingesloten door land en heeft geen eigen toegang tot een zeehaven.

Kazachstan oogstte dit jaar 30 miljoen ton graan, stelt marktbureau Agritel. Daarvan is ongeveer 15 miljoen ton beschikbaar voor export. Normaal exporteert Kazachstan veel naar de buurlanden, maar die landen kunnen de grote hoeveelheid graan niet opnemen.

Daarom wil Kazachstan graan exporteren naar Iran. Maar de exporteurs durven dat niet vanwege de sancties, die vorige maand zijn afgekondigd. De banken in Kazachstan willen geen kredietverzekeringen afsluiten voor graanleveranties aan Iran omdat ze bang zijn dat ze op een zwarte lijst komen van het Amerikaanse ministerie van financiën. Dat kan nadelige gevolgen hebben als ze zaken willen doen met Amerikaanse bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.