Akkerbouw

Nieuws 228 x bekeken

Kamer wil meer ruimte voor proeven energiegewassen

Den Haag – De Tweede Kamer wil dat Nederland meer diplomatieke ruimte biedt voor proeven met teelten van grondstoffen voor biobrandstoffen.

Het gaat dan vooral om proeven in landen waar Nederlandse bedrijven en maatschappelijke organisatie betrokken zijn bij de winning van biobrandstoffen. CDA-Kamerlid Marieke van der Werf constateert dat de bestaande landbouwgronden efficiënter kunnen worden benut. Haar motie over meer ruimte voor projecten gericht op verhoging van de opbrengst per hectare als de totale opbrengst werd door de Kamer aangenomen.

De Tweede Kamer wil ook dat het percentage bijmengplicht voor biobrandstoffen wordt verhoogd naar 10 procent, zoals afgesproken in het tempo van voor 2008. De biobrandstoffen moeten dan wel ingevuld worden met tweede generatie biobrandstoffen. Het Nederlandse volume biodiesel is 400 miljoen liter groter, waarvan 80 procent wordt ingevuld met tweede generatie biobrandstoffen. De Kamer wil zo snel mogelijk af van de eerste generatie biobrandstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.