Akkerbouw

Nieuws 190 x bekeken

'Inkomens boeren in EU gestegen, maar nog steeds erg laag'

Brussel – De inkomens van de boeren in de EU zijn dit jaar 6,7 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt volgens Copa-Cogeca uit cijfers van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat.

De stijging komt vooral door de hoge graanprijzen in de eerste helft van dit jaar. Maar de Europese boerenorganisatie waarschuwt dat het uiteindelijke inkomen van de akkerbouwers nog sterk kan worden gedrukt doordat de graanpijzen in de laatste maanden flink zijn gedaald.

Secretaris-generaal Pekka Pesonen van Copa-Cogeca vindt dat de cijfers over de inkomens in het voorjaar nog eens moeten worden herzien. ”Dan is een neerwaartse bijstelling te verwachten aangezien de tarweprijzen sinds juli sterk zijn gedaald en de maisprijzen sinds september.”

Bovendien vindt Pesonen dat de boereninkomens ondanks de stijging erg laag zijn. ”De boeren verdienen ruim de helft minder dan mensen in andere sectoren. Ook zijn er grote inkomensverschillen per lidstaat. De boeren zijn bezorgd over de economische crisis in de eurozone en het vooruitzicht van een neerwaartse economische spiraal. De crisis voorkomt een broodnodige stijging van de vleesconsumptie.”

Pesonen vindt een krachtig landbouwbeleid na 2013 van groot belang. ”Dat geeft de boeren vertrouwen om te investeren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.